Voorbij Gibraltar

Sagrada Familia
Arno leest voor:

De entree is overweldigend. De ruimte is groots en licht. Pilaren rijzen als boomstammen omhoog en vertakken tweemaal, hoog boven me, in dunnere takken die het gewelf van de basiliek stutten. Het is werkelijk alsof ik in een majestueus sprookjesbos rondloop. In het plafond stralen kleurrijke sterren. Ter hoogte van de eerste vertakking van de pilaren lichten ovale bolvormige ornamenten op als noesten van afgebroken takken. Balkons golven van de achterzijde hoog boven de koorbanken langs de zijwanden van het schip naar voren. Een deel van de hoge ramen is versiert met kleurrijk glas-in-lood en boven het altaar zweeft een Christusbeeld onder een goudkleurig baldakijn.

De Sagrada Familia in Barcelona is het meesterwerk van de Spaanse architect Antoni Gaudi. Hij haalde veel inspiratie voor zijn vernieuwende vormgeving uit ordeningsprincipes in de natuur. Hij vertaalde die naar meetkundige patronen die hij toepaste in het ontwerp van de bouwkundige delen en ornamenten. Gaten en nissen in het plafonds hebben een hyperboolvorm. In hoeken, plafonds en de  overgangen van gebogen oppervlaktes gebruikte hij parabolen. De ‘noesten’ op de pilaren zijn opgebouwd uit ellipsoïden. Met het gebruik van de zuiver meetkundige figuren streefde Gaudi een soort goddelijke schoonheid na.

De basiliek staat volledig in de traditie van de Rooms-katholieke kerkenbouw. Het grondplan is kruisvormig, het heeft grote façades en hoge torens. Maar Gaudi wilde meer. Hij streefde naar een nieuwe architectuur die de lichtheid van de gotiek zou overtreffen. En hij slaagde daarin. Gotische kathedralen zijn hoog en licht, maar het grote gewicht moet met steunberen langs de muren worden opgevangen. Gaudi ontwierp de vertakte pilaren die meer gewicht kunnen dragen en die steunberen overbodig maken. En hij was een van de eersten die de techniek van gewapend beton toepaste. De bouw begon in 1882. Gaudi stierf in 1926. “De kerk wordt gemaakt door de mensen en wordt in hen weerspiegeld. Het werk is in God’s handen en in de wil van het volk”. Men hoopt de kerk nu binnen 20 jaar te voltooien.

We bezoeken in Barcelona ook nog het Güell-park. Gaudi heeft dit park met de gebouwen en ornamenten ontworpen. Hier laat de meester zich van een heel andere kant zien. Voor mijn gevoel zijn we op de kermis terecht gekomen. We lopen door een orgie van vormen en kleuren. Het kan mij niet bekoren. Nee, dan dat gebouwtje naast de Sagrada Familia. Ontworpen en gebouwd door Gaudi als schooltje voor de kinderen van de bouwvakkers. Golvende muren en een ingenieus golvend dak. Subtiele eenvoudige schoonheid.